Bestill time i dag!
Ring: 55 61 20 90
Åpningstider: Man-Fre 8:00 til 19:00

Dårlig ånde

“Alle kan få dårlig ånde. Jeg har sett det hos menn og kvinner fra 10 til 95 år gammel, og du kan få den på ett eller annet tidspunkt i livet ditt”, sier Dr. Gary Herskovits, DDS, av Fresh Breath Center og Brooklyn Smile i Brooklyn, New York til Buzzfeed Life.
Det er ganske vanlig og kan ofte behandles. Så du bør ikke skamme deg hvis du har dårlig ånde, selv om det kan virke kjempepinlig.Bad breath

Det finnes to typer av dårlig ånde: “hvitløksånde” og selve halitosis.

Den første grunnen er midlertidig: “Jeg bare hadde litt hvitløk og løk på min sandwich til lunsj”-dårlig ånde, hvor disse smakene samles i munnen og lungene,” forteller Dr. Matthew Messina, DDS, talsmann for American Dental Association (ADA). Og så er det dårlig ånde forårsaket av bakterier i munnen, noe som heter halitosis. Denne typen kan variere i alvorlighetsgrad, så det kan være noe du kan fikse på egen hånd eller noe du trenger å snakke med en tannlege om.

Halitosis oppstår vanligvis fra en ubalanse av bakterier.

Dårlig ånde som er mer alvorlig og kronisk oppstår vanligvis på grunn av et problem med sammensetningen av bakterier i munnen. Når du spiser, er det bakteriene i munnen som bryter ned mat og proteiner – og dette er jo en god ting. “Dårlig ånde er forårsaket av tilstedeværelsen av for mye anaerobe bakterier (de som ikke trenger oksygen for å overleve) – i munnen,” forteller Dr. Steven Fox, DDS, fra Harvard School of Dental Medicine og Praxis Manhattan, New York.

Hvordan kan du vite om det er en ubalanse av anaerobe bakterier i munnen?

Det kan du dessverre ikke. Fox forteller at bare en tannlege kan undersøke “bakterieflora” i munnen din og finne ut hva som forårsaker dårlig ånde. Det er mindre sannsynlig, men noen ganger kan halitosis være forårsaket av tannkjøttsykdom, gastrisk refluks, bihulebetennelse, diabetes, eller andre orale sykdommer, sier Messina. Hvis du forbedrer din munnhygiene, men ånden blir ikke bedre, eller hvis dårlig ånde oppstår veldig plutselig, bør du oppsøke en tannlege som kan nærmere se på problemet og foreslå en behandling.

Personer som har halitosis vet ofte ikke om det.

Du kan kjenne dårlig ånde hos en person og tenke at vedkommende vet at denne er dårlig, men det er egentlig ikke tilfelle. “Din luktesans og smak er basert internt, slik at du blir vant til din egen ånde, selv om den er dårlig”, sier Messina. “Hvis halitosis er grunnen, er du ikke klar over det fordi nesen blir de-sensitivisert.”
Ekspertene er enige om at selv om det virker bokstavelig talt umulig, kan du gjøre noen en stor tjeneste ved å la dem få vite på en hyggelig og ærlig måte at de har dårlig ånde. “Ikke vær passiv-aggressiv eller la en flaske munnskyll stå på ens skrivebord – det er en feil tilnærming. Hvis du tror du trenger å fortelle dem, trekk dem til side og fortelle dem pent, ikke gjør det offentlig, “sier Herskovits.bad-breath-o

Du må fjerne bakterier fysisk for å bli kvitt lukten.

Siden bakterien er anaerobe, liker de å gjemme seg i vanskelige å nå deler av munnen der det er mindre oksygen. Messina bemerker at bakteriene vanligvis blir sittende fast mellom tennene og i sprekker i tungen, så det er mekaniske ting – flossing og børsting – det du trenger å gjøre for å fjerne bakteriene derfra. Bakterier kan samles inn i mange steder i munnen, for eksempel i et stort hull i en tann, eller på tannreguleringen, retainere og proteser, som bør også rengjøres grundig. Ifølge Herskovits, kan plasten om proteser lages av, absorbere lukt. Han foreslår å ha dem noen timer i rengjøringsmiddel eller varmt vann med sitron.

Tungeskrapere kan hjelpe … men bare hvis de brukes riktig.

Alle tre tannleger er enige om at du bør trappe opp oral hygiene til det høyeste nivået mulig, noe som inkluderer skraping av tungen før eller etter den vanlige tannpuss-rutinen. Hvordan du rengjører tungen er opp til deg (eller tannlege), men de fleste bruker tungeskraper, en tannbørste eller tungeskraper på baksiden av tannbørsten, eller til og med en plastskje.
Herskovits gjør oppmerksom på at du bør være forsiktig med å skrape altfor hardt fordi du kan ende opp med å skrape av det øverste laget av huden og føre til at tungen kan blø (det samme gjelder for tannkjøttet etter at man pusser for hardt). Han antyder at man bør “feie” tungen forsiktig med disse verktøyene for å fjerne bakterier.

Dårlig ånde kan også være forårsaket av lavt spyttnivå.

Spytt hjelper til å rense munnen og vaske ut matrester og bakterier. Og hos de fleste mennesker bidrar spyttet til å kontrollere bakterier og nøytralisere dårlig lukt, sier Herskovits. Så hvis du har dårlig ånde, kan det være et problem med spyttnivå. Enten kan det være et problem med spyttproduksjon, spyttkjertler, eller hvordan du puster, noe som ender opp med å gi deg tørr munn. “En typisk individ har normalt spyttnivå … men noen ting kan endre på dette og kan tørke ut munnen, for eksempel visse medisiner, stråling og cellegift hos kreftpasienter, eller noen autoimmune sykdommer som Sjøgrens syndrom”, forklarer Fox.

Drikk mye vann for å holde munnen hydrert hele dagen.

Dårlig ånde om morningen er helt normalt.

Når du sover, bremser kroppen ned så vel som din spyttproduksjon, og det hjelper ikke hvis du puster med munnen i åtte timer. “Siden disse svovelproduserende bakterier trives i tørre omgivelser, kommer de ut når du sover, og det er derfor pusten lukter dårlig etter at du våkner,” forklarer Herskovits.
Selvsagt kan dårlig morgenånde være verre for noen enn andre – men det er fortsatt et naturlig produkt av å sove, så du kan egentlig ikke ende det. Enkelte produkter kan hjelpe spyttproduksjonen eller supplere tørr munn med kunstig spytt (alvorlig). Og sørg for at du alltid bruker tanntråd og tannbørste, og munnskyll etter siste måltid før sengetid, og i morgen, fordi bakteriemengden har økt over natten.

Hva du spiser kan føre til dårlig ånde – og ikke bare hvitløk.

Når det gjelder ernæring, hjelper det ikke nødvendigvis å unngår aromatiske matvarer og krydder. Maten kan bidra til forebygging av tannråte, tannkjøttsykdommer, og gastroenteritt, som alle er forbundet med dårlig ånde.
Fox forklarer, “Forebygging av dårlig ånde innebærer balansert kosthold, med tre måltider om dagen, og en god balanse mellom proteiner, frukt og grønnsaker. Det er ikke en rask løsning – men hvis du har dårlig ånde, kan du justere kostholdet ditt for å se etter forbedring eller identifisere problemet med mat “.

Munnskyllvann kan maskere problemet, men det vil ikke fikse det.

Som nevnt før, er det de mekaniske bevegelsene som tannpuss og bruk av tanntråd som faktisk vil fjerne bakterier som forårsaker dårlig ånde. Munnvann og andre midler kan bidra til å vaske ting unna etter rengjøring, men de egentlig bare maskerer problemet. De bør aldri brukes som en erstatning for riktig oral hygiene.
De kan til og med gjøre det verre av og til. “Hvis munnvann inneholder alkohol, kan ånden bli frisk i 30 minutter på grunn av den ekstra myntesmaker, men alkoholen vil tørke munnen ut enda mer, noe som bare lager et bedre miljø for lukt-produserende bakterier,” sier Herskovits. Hvis du bruker munnvann, prøv alkoholfritt eller antibakterielle typer, som ikke tørker ut munnen din så mye, men virker direkte og dreper bakteriene og bekjemper plakk.

Røyking og drikking kan gjøre den dårlige ånden enda verre.

Ikke alles ånde blir påvirket av alkohol eller sigaretter, men hvis du har dårlig ånde, blir problemet verre. “Hvis en pasient med svært dårlig ånde røyker en halv pakke om dagen og drikker alkohol fire dager i uken – vil jeg si at det er veldig tydelige ting han ikke bør gjøre,” Herskovits sier. “De både tørker ut munnen, og røyking øker risikoen for tannkjøttsykdommer og andre orale problemer, som er forbundet med halitosis.” I likhet med ernæring, er justering av drikking og røykevaner en god måte å se etter forbedringer på.

Sukker kan gjøre ånden ganske stygg, også.

Sukker forårsaker ikke bare hull i tennene, men kan faktisk hjelpe til å mate bakteriene som forårsaker dårlig ånde, forklarer Herskovits. Kutt ned på sukkerholdig mat og enkle karbohydrater, og bytt kanskje ditt vanlige snack fra chips eller godteri til et eple. I tillegg, hvis du har dårlig ånde og stadig tygger tyggegummi eller spiser pastiller, bør de alltid være sukkerfri.

Og selvsagt, er kaffe en årsak fordi den tørker ut munnen og etterlater en ganske skarp lukt.

Koffein og kaffe kan tørke ut munnen. Legg til at kaffe har en langvarig lukt, og der får du dårlig ånde. For ikke å nevne, kan kaffen gjøre en god jobb med å etterlate flekker på tennene.

Halitosis kan også føre til angst eller depresjon.

spongebob-depresjonDet kan være en svært ubehagelig og pinlig tilstand. Herskovits noterer, “Du vil få en rekke negative reaksjoner fra folk. De vil pusse nesen, ta skritt tilbake, eller hviske til en nabo etter at du har snakket. De fleste blir veldig sjenert og ikke går mye ut, det kan bli veldig ensomt.” Men det trenger ikke å være tilfelle.
Det er viktig å bli mer bevisst på måten du behandler folk med dårlig ånde på ved å forstå tilstanden og at det er ikke alltid noe en pakke tyggegummi vil fikse. “Det er et sosialt problem, egentlig. Kanskje til og med en sosial sykdom”, sier Herskovits.

Med mer alvorlig halitosis kommer raske løsninger sannsynligvis ikke til å fungere.

Alle kan få dårlig ånde fra en opphoping av bakterier, men det kan vanligvis løses med optimal munnhygiene og en kombinasjon av flere ulike produkter. Hvis du har mer alvorlig halitosis, har du sikkert prøvd alt, og det har egentlig ikke fungert.
“Hvis du finner en eller to ting som hjelper mot dårlig ånde, så er det flott”, sier Fox. “Men for folk med alvorlig halitosis, er alle midler man får kjøpt det samme, fordi ingen av de fungerer. Da ser man reklame for enda mer kostbare produkter, som lover verden til forbrukere og vanligvis leverer ingenting.” Alt er en midlertidig fiks for et mye mer komplekst problem.

Hvis du tror du har dårlig ånde, gå til en tannlege.

“Den største innsikten jeg har er at det ikke finnes en magisk kur for halitosis … Du kan fortsette å prøve nye ting, men du trenger å oppsøke en tannlege,” sier Fox. Å snakke med en tannlege er ikke en quick-fix, men de kan vurdere situasjonen og foreskrive en rekke proprietære behandlingsplaner.
Behandling er vanligvis ikke-invasiv og kan inkludere omfattende rens i flere økter eller reseptbelagte munnskyllvæsker og tannkrem for å fjerne bakterier fra munnen eller hjelpe mot lavt spyttnivå. Den generelle ideen er at en profesjonell person kan hjelpe deg å komme tilbake til utgangspunktet, til et punkt der du kan opprettholde normal ånde med riktig munnhygiene.

Du trenger ikke å leve med dårlig ånde!

Det er en tilstand som han behandles, og du kan si farvel til dårlig ånde så lenge du besøker en tannlege for behandling og tar godt vare på munnen. Som Herskovits sier, “Ekteskap og arbeidsplasser kan reddes … og du kan få den unnvikende “andre date” med frisk pust!”

Oversatt fra  Caroline Kee – http://www.buzzfeed.com/carolinekee/yo-breath-stank

Share

Comments are closed.