Bestill time i dag!
Ring: 55 61 20 90
Åpningstider: Man-Fre 8:00 til 19:00

Hvorfor må man pusse tennene før man går til sengs?

Spørsmål:
Hvor ille er det å sovne uten å pusse tennene?Plakk

Svar:
De fleste er sjokkert over å høre dette, men det å gå til sengs uten å pusse tennene er som å legge seg med bæsj i munnen.

Hvorfor det? Hver gang du har et måltid, fester bakterier som naturlig bor i munnen på maten du spiser. Akkurat som alle andre levende organismer, skiller disse bakteriene ut avfall etter et måltid. Dette avfallet er svært surt og bryter ned tannemaljen, forårsaker rotråte og hull i tennene.

Når du kryper til køys uten tannpuss, begynner plakk å stivne og forkalkes på tennene. Når plakket har forkalket seg, er det umulig å fjerne det med en tannbørste og tanntråd, det kan bare fjernes av tannpleieren under tannrens.

Dette blir verre. Tannkjøttet ser plakk som en infeksjon, derfor begynner immunforsvaret å angripe det som infeksjon. Ved å angripe plakk, begynner kroppen å ødelegge sunt vev som holder tennene på plass, noe som gjør at tannkjøttet begynner å trekke seg opp fra tannen.
Betennelse er en god ting som gjør at kroppen beskytte seg selv, men det kan føre til skade når det er til stede på lang sikt. Når du har influensa, ødelegger betennelsen fremmede inntrengere for å få deg frisk igjen. Men tenk å ha influensa i ett år. Kronisk betennelse setter ekstrem slitasje på kroppen, og studier har knyttet kronisk betennelse i munnen til hørselstap, demens og hjertesykdommer.

Ok, men kommer alt dette til å skje i løpet av en natt? Nei, men hvis du gjør til en vane å ikke pusse tennene og bruke tanntråd før sengetid,  vil dette absolutt skje over tid.

Så hvis du skal velge mellom det å vaske ansiktet, hoppe inn i pyjamas eller pusse tenner, vet du hvilken vi anbefaler. Det tar to minutter å børste før sengetid, og det vil spare deg for år med smerte og til og med forlenge livet ditt.

Hva gjør du når du er for utmattet til å pusse før sengetidimages
1. Ha en tannbørste i nattbordskuffen. Du trenger ikke tannkrem; bare gjør en rask, skånsom tørr puss mens du ligger i sengen.
2. Ha en mellomroms tannbørste i nattbordskuffen. Du kan også bruke tanntråd med en hånd mens du ligger i sengen.
3. Gå med tungen over tennene. Føler det? Det kalles plakk og det er som tett, rimelig bolig for bakterier. Jo lenger du lar plakket i tennene, jo mer du lar bakterier formere seg. Kjør tungen over tennene for å skape en vane; etter en stund, vil du begynne å kreve følelsen av glatte, rene tenner før du går til sengs.

 

Oversatt fra Mark Burhenne DDS – www.askthedentist.com

Share

Comments are closed.